Zelňačka
Klasická česká polévka, kterou oceníte hlavně v zimě. My ji máme rádi hustou a vydatnou, proto do ní dávám zelí opravdu hodně. S krajícem chleba se jedná o naprosto plnohodnotný oběd, tedy alespoň u nás. Celý výsledek stojí a padá na zelí a klobásce - jak moc kvalitní a dobré budou, taková bude i polévka.
SUROVINY
- kysané zelí (750 g)
- 1 - 2 klobásky typu Csabai
- hovězí vývar
- 6 středních brambor
- sladká paprika
- uzená paprika
- sůl a pepř
- bobkový list, majoránka
- nové koření, kmín
- 1 větší cibule
- olej
- hladká mouka
- troška cukru
- máslo
POSTUP
1) Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou, oloupanou cibuli, dokud nezezlátne. Přidejte kmín, zasmahněte, s kmínem nešetřete. Přidejte na kolečka nakrájené klobásky a nechte je pustit chuť a barvu. Přidejte 1 lžičku červené sladké papriky a 1 lžičku papriky uzené, krátce osmahněte, aby se paprika nespálila a ihned přidejte kysané zelí včetně nálevu. Zalijte hovězím vývarem, přidejte 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a vařte na mírném ohřevu asi 20 minut pod pokličkou.
2) Ze 2 lžic hladké mouky a másla si připravte světlejší jíšku, nebo můžete použít kupovaný polotovar.
3) V jiném hrnci si uvařte brambory, oloupané a nakrájené na větší kostky. Brambory vařte tak, aby byly téměř měkké, ale ne úplně. Brambory se v kyselém prostředí nikdy tak zcela neuvaří, mají pak jinou strukturu a divně křupou. Nám to nechutná, tak vaříme brambory zvlášť.
4) Po 20 minutách polévku zahustěte jíškou, nechte ještě asi 10 - 15 minut provařit a je-li polévka příliš kyselá (asi bude), dochuťte ji cukrem. Na poslední chvíli přidejte brambory, následně stáhněte z ohřevu a dochuťte.
5) Polévku dochuťte solí, pepřem, přidejte prolisovaný česnek a drcenou majoránku, vše již bez vaření.
Podávejte s krajícem dobrého chleba a s lžičkou zakysané smetany na zjemnění.
Dobrou chuť.