Vepřová panenka s hruškami
Jak už jsem psala, není to jídlo na středu večer. Leda, že máte ve středu večer výročí, nebo Vaše polovička slaví narozeniny. Zkrátka je to typické jídlo na výjimečné situace. ještě je varianta, že máte panenku v lednici delší dobu a fakt už by se měla spotřebovat :) Práce je u tohoto receptu minimální, efekt ovšem značný.
SUROVINY
- vepřová panenka
- parmská šunka
- 1 cibule
- 200 - 250 ml červeného vína
- máslo
- olivový olej
- hruška
- tymián
- sůl a pepř
POSTUP
1) Předehřejte troubu na 180 °C. S troubou rozhodně začněte.
2) Vepřovou panenku rozdělte na 4 válečky, každý hojně opepřete. Nesolte. Na pánvi na rozpáleném oleji opečte jednotlivé porce panenky ze všech stran. A to skutečně ze všech stran, i z té malé kulaté plošky, z řezné strany. Panenka se musí zatáhnout a některé plošky musí být zlatavé.
3) Následně jednotlivé válečky zabalte do parmské šunky, na jeden váleček by měl stačit 1 - 2 plátky. Dejte na plech, pekáček apod. a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10 min.
Panenka má uvnitř zůstat lehce růžová. Já mám se syrovým, polosyrovým, ne zcela propečeným masem problém, ale přiznávám, že u panenky je to prostě prasárna. S teploměrem do masa (jakýkoliv digitální s kovovou špičkou) je pro mě bezpečná teplota uvnitř masa 70 °C - tzn. v troubě déle než zmíněných 10 min. Dopékání v troubě si zvolte v rozmezí 8 - 12 min, dle osobních preferencí.
4) Na stejné pánvi opečte na velmi drobno nakrájenou cibuli, až zezlátne přidejte na plátky nakrájenou hrušku a opékejte. Hruška musí zkaramelizovat a pustit cukr. Přidejte trošku tymiánu a následně celé zalijte vínem a nechte ho odpařit. Vařte, resp. redukujte tak dlouho, dokud se množství tekutiny nesníží na polovinu.
5) Stáhněte z ohřevu a do omáčky přidejte trochu másla (asi 2 plátky). Již nevařte.
6) Podávejte se šťouchanými bramborami nebo s dobrým zeleninovým salátem.
Pokud se Vám nechtějí dělat hrušky na víně, připravte si k panence fazolky se slaninou.