Máslová vánočka
Babiččin roky prověřený recept, ke kterému sahám nejen na Vánoce, ale v průběhu celého roku. Vánočku peču nejčastěji v sobotu večer, aby byla k dispozici na nedělní snídani. Pak už jen kafe, máslo a dobrá domácí marmeláda a snídaně může začít.
SUROVINY
- 250 ml plnotučného mléka
- 100 g cukru
- 125 g másla
- 3 žloutky
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- citrónová kůra
- rozinky
- mandle
- 1 kostka droždí (lze i sušené)
- rum
POSTUP
1) Rozinky propláchněte horkou vodou a zalijte je rumem, aby byly ponořené.
2) Droždí rozdrobte, přidejte trochu cukru, smíchejte do kašičky a zalejte částí mléka (z celkového množství 250 ml), které jste předtím ohřáli, aby bylo vlažné (cca 35 °C). Hladinu zaprašte troškou mouky a nechte na teplém místě vykynout kvásek (to trvá cca 15 - 20 min).
3) Do zbytku mléka přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, citrónovou kůru, špetku soli a trochu rumu z rozinek. Prošlehejte metlou.
4) V míse smíchejte mouku, zbytek cukru, vytvořte dolíček, přilejte vzešlý kvásek, zahrňte moukou a přidejte směs mléka a vajec. Také přidáme rozinky (bez rumu).
4) Vypracujte hladké, kompaktní těsto, které se nelepí na stěny mísy. Do těsta se snažte dostat co nejvíce vzduchu, aby lépe kynulo.
5) Přikryjte mísu utěrkou a dejte těsto na teplé místo vykynout. Vánočka kyne minimálně 3 hodiny a během této doby je potřeba ji ještě 2x - 3x prohníst.
6) Po vykynutí rozdělte těsto na 9 stejných částí a upleťte vánočku ze 4 + 3 + 2 pramenů.
7) Vánočku zajistěte špejlemi, potřete zbylým žloutkem, posypte sekanými mandlemi a nechte ještě 15 min kynout.
8) Poté se peče ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 35 min (po vytažení jedné špejle je suchá a těsto nelepí).
Vánočku krájejte až po vychladnutí, nebo by se srazila.
Dobrou chuť.