Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Tvarohové těsto je skvělé, jednoduché a variabilní. Protože je chuťově neutrální, dá se použít na sladké i slané pokrmy. Z tvarohového těsta tedy uděláte vše od plněných knedlíků, šátečků, přes slané šneky, záviny a měšce. Důležité je, zda se jedná o tvarohové těsto určené na pečení nebo na vaření. Suroviny se u jednotlivých druhů liší, a to především v množství použitého tuku.

SUROVINY

Tvarohové těsto na vaření

  • 250 g měkkého tvarohu (ve staniolu, ne ve vaničce)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 30 g rostlinného tuku nebo másla
  • jahody nebo jiné ovoce
  • máslo
  • moučkový cukr
  • tvaroh nebo zakysaná smetana
 

POSTUP

1) Dejte si do velkého hrnce vařit vodu, kterou lehce osolte. Voda vždy čeká na knedlíky, nikdy ne naopak.

2) Na vále z mouky, tvarohu, tuku na pečení, vajíčka a špetky soli vypracujte hladké, kompaktní těsto, které se téměř nelepí.

3) Z těsta vyválejte váleček, z něj špalíčky, ze špalíčků vytvarujte placičky, do kterých balte jednotlivé kusy omytého a očištěného ovoce, v tomto případě jahod.

4) Vytvarované knedlíky vložte přes lžíci do prudce vařící vody, aby se rychle zatáhly, následně snižte ohřev, lehce promíchejte, aby se odlepily ode dna a vařte je cca 5 - 6 min (dle velikosti knedlíků). Zda jsou knedlíky dostatečně uvařené poznáte pouze tak, že jeden vylovíte, rozkrojíte a zkontrolujete vevnitř.

5) Uvařené knedlíky propíchněte, aby z nich vyšla pára a ihned podávejte.

6) U nás přidáváme tvaroh nebo zakysanou smetanu, zasypeme moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Z jahod můžete uvařit i omáčku a podávat knedlíky s ní.

Švestkové knedlíky si rozumí například se strouhaným perníkem a cukrem, který je smíchaný se skořicí.


Dobrou chuť.


© 2019 Vařte dobře! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky