Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
Tvarohové těsto je skvělé, jednoduché a variabilní. Protože je chuťově neutrální, dá se použít na sladké i slané pokrmy. Z tvarohového těsta tedy uděláte vše od plněných knedlíků, šátečků, přes slané šneky, záviny a měšce. Důležité je, zda se jedná o tvarohové těsto určené na pečení nebo na vaření. Suroviny se u jednotlivých druhů liší, a to především v množství použitého tuku.
SUROVINY
Tvarohové těsto na vaření
- 250 g měkkého tvarohu (ve staniolu, ne ve vaničce)
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 30 g rostlinného tuku nebo másla
- jahody nebo jiné ovoce
- máslo
- moučkový cukr
- tvaroh nebo zakysaná smetana
POSTUP
1) Dejte si do velkého hrnce vařit vodu, kterou lehce osolte. Voda vždy čeká na knedlíky, nikdy ne naopak.
2) Na vále z mouky, tvarohu, tuku na pečení, vajíčka a špetky soli vypracujte hladké, kompaktní těsto, které se téměř nelepí.
3) Z těsta vyválejte váleček, z něj špalíčky, ze špalíčků vytvarujte placičky, do kterých balte jednotlivé kusy omytého a očištěného ovoce, v tomto případě jahod.
4) Vytvarované knedlíky vložte přes lžíci do prudce vařící vody, aby se rychle zatáhly, následně snižte ohřev, lehce promíchejte, aby se odlepily ode dna a vařte je cca 5 - 6 min (dle velikosti knedlíků). Zda jsou knedlíky dostatečně uvařené poznáte pouze tak, že jeden vylovíte, rozkrojíte a zkontrolujete vevnitř.
5) Uvařené knedlíky propíchněte, aby z nich vyšla pára a ihned podávejte.
6) U nás přidáváme tvaroh nebo zakysanou smetanu, zasypeme moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
Z jahod můžete uvařit i omáčku a podávat knedlíky s ní.
Švestkové knedlíky si rozumí například se strouhaným perníkem a cukrem, který je smíchaný se skořicí.
Dobrou chuť.