Špízy s kuřecím masem a zeleninou

O víkendu jsme jeli na návštěvu k rodičům, kde mají k dispozici gril, který v průběhu roku většinou zahálí. A to je škoda! Nakoupila jsem suroviny, naložila maso a pak jen krájela, krájela a krájela :) Špízy jsou na grilu rychle hotové,  poměrně snadno do nich můžete propašovat hodně zeleniny, takže jsou skvělou volbou i pro děti. Pokud nemáte k dispozici gril, tak to vůbec nevadí, špízy můžete jednoduše upéct v troubě a podávat například s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.  

SUROVINY

  • 4 ks kuřecí prsa
  • 3 ks klobáska s vysokým obsahem masa
  • 2 ks žlutá paprika
  • 2 ks červená paprika
  • 2 ks zelená paprika
  • 6 ks červená cibule nebo šalotka
  • Marináda:
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl
  • pepř
  • hrubě mleté koření bez soli (např. italské bylinky, provensálské koření, směs 7 pepřů apod.)

POSTUP


1) Ideálně den předem si připravte marinádu. Olivový olej smíchejte s citrónovou šťávou, lehce osolte a opepřete, přidejte prolisovaný česnek a cca 2 lžíce Vámi vybraného koření. Vše promíchejte. 

2) Kuřecí prsa očistěte od přebytečného tuku a blan, nakrájejte na větší kousky a naložte do marinády. Nechte maso marinovat v lednici minimálně 2 hodiny, nejlépe však přes noc. 

3) Mezitím si připravte všechny ostatní suroviny. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na větší špalíčky. Omyjte papriky, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na obdélníčky, klobásky na kolečka. Kovové jehly na špízy lehce potřete např. rostlinným olejem, pokud máte dřevěné špejle, namočte je do vody, aby Vám na grilu neshořely. 

4) Střídavě napichujte připravené suroviny a vytvářejte špízy, např. v pořadí paprika-cibule-klobáska-maso, střídejte barvy pro pěkný výsledný efekt. Hotové špízy lehce osolte, opepřete a grilujte, jak jste zvyklí. Každopádně maso musí být vždy zcela propečeno.

Další tipy: Dále můžete použít cherry rajčata různých barev, cuketu, žampiony, anglickou slaninu, různé druhy sýrů (mozzarella, halloumi), v parmské šunce balené sušené švestky apod. 

Dobrou chuť.

© 2019 Vařte dobře! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky