Slaný závin z tvarohového těsta
Tvarohové těsto je skvělé, jednoduché a variabilní. Protože je chuťově neutrální, dá se použít na sladké i slané pokrmy. Z tvarohového těsta tedy uděláte vše od plněných knedlíků, šátečků, přes slané šneky, záviny a měšce. Důležité je, zda se jedná o tvarohové těsto určené na pečení nebo na vaření. Suroviny se u jednotlivých druhů liší, a to především v množství použitého tuku.
SUROVINY
Tvarohové těsto na pečení
- 250 g měkkého tvarohu (ve staniolu, ne ve vaničce)
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g rostlinného tuku na pečení
- kvalitní uzenina (šunka od kosti, sušená šunka, anglická slanina)
- tučnější sýr (niva, ementál, čedar)
- cibule
- paprika
- drcená rajčata
- olivový olej
- oregáno a bazalka
- olivy
- 2 stroužky česneku
- vejce
- kmín, sezam, slunečnicové semínko
POSTUP
1) Na vále z mouky, tvarohu a tuku na pečení, vypracujte hladké, kompaktní těsto, které se téměř nelepí.
2) Drcená rajčata smíchejte s trochou olivového oleje, bazalkou a oregánem, přidejte na menší kousky pokrájené olivy a prolisujte 2 stroužky česneku.
3) Rozdělte těsto na polovinu a z každé části vyválejte na pomoučeném vále tenký obdélník. Potřete rajčatovou směsí a hojně poklaďte zvolenou uzeninou (můžete použít pouze jeden druh nebo všechny vyjmenované, ale platí, že čím je náplň pestřejší, tím je lepší). Přidejte sýr(y), na tenké plátky pokrájenou cibuli a papriku. Ohněte kraje, srolujte do závinu, lehce zploštěte a potřete povrch těsta vejcem. Posypte kmínem (lze použít i sezam, slunečnicová semínka, lněná semínka, semínka chia apod.)
4) Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 - 200 °C cca 15 - 20 min (dle zkušeností s Vaší troubou). Povrch těsta má být po upečení zlatavý a křupavý.
Dobrou chuť.