Slaný závin z tvarohového těsta

Tvarohové těsto je skvělé, jednoduché a variabilní. Protože je chuťově neutrální, dá se použít na sladké i slané pokrmy. Z tvarohového těsta tedy uděláte vše od plněných knedlíků, šátečků, přes slané šneky, záviny a měšce. Důležité je, zda se jedná o tvarohové těsto určené na pečení nebo na vaření. Suroviny se u jednotlivých druhů liší, a to především v množství použitého tuku.

SUROVINY

Tvarohové těsto na pečení

  • 250 g měkkého tvarohu (ve staniolu, ne ve vaničce)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g rostlinného tuku na pečení
  • kvalitní uzenina (šunka od kosti, sušená šunka, anglická slanina)
  • tučnější sýr (niva, ementál, čedar)
  • cibule
  • paprika
  • drcená rajčata
  • olivový olej
  • oregáno a bazalka
  • olivy
  • 2 stroužky česneku
  • vejce
  • kmín, sezam, slunečnicové semínko
 

POSTUP

1) Na vále z mouky, tvarohu a tuku na pečení, vypracujte hladké, kompaktní těsto, které se téměř nelepí.

2) Drcená rajčata smíchejte s trochou olivového oleje, bazalkou a oregánem, přidejte na menší kousky pokrájené olivy a prolisujte 2 stroužky česneku.

3) Rozdělte těsto na polovinu a z každé části vyválejte na pomoučeném vále tenký obdélník. Potřete rajčatovou směsí a hojně poklaďte zvolenou uzeninou (můžete použít pouze jeden druh nebo všechny vyjmenované, ale platí, že čím je náplň pestřejší, tím je lepší). Přidejte sýr(y), na tenké plátky pokrájenou cibuli a papriku. Ohněte kraje, srolujte do závinu, lehce zploštěte a potřete povrch těsta vejcem. Posypte kmínem (lze použít i sezam, slunečnicová semínka, lněná semínka, semínka chia apod.)

4) Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 - 200 °C cca 15 - 20 min (dle zkušeností s Vaší troubou). Povrch těsta má být po upečení zlatavý a křupavý.

Dobrou chuť.


© 2019 Vařte dobře! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky