Skořicové rolky

Skořicové rolky mají původ ve Švédsku, ale velmi oblíbené jsou i v Americe. Jedná se o poměrně jednoduchý recept, ale jak všichni víme, v jednoduchosti je krása. Pokud milujete skořici, je tento recept přímo pro Vás. Rolky jsou měkké a díky poměrně vysokému obsahu máslu a skořice extrémně voňavé. Během pečení Vám provoní celý byt! Věřte, že u jedné nezůstanete. 

SUROVINY

  • Na množství cca 12 ks rolek (těsto):
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 100 ml vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 vejce
  • 20 g cukru
  • Na náplň:
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 1 lžička skořice
  • Na polevu (volitelně):
  • šťáva z 1 citrónu
  • moučkový cukr

POSTUP


1) Do vlažného mléka rozdrobte kvasnice, přidejte 20 g cukru, zamíchejte, pocukrujte povrch přibližně 1 lžící mouky (z celkového množství 250 g), přikryjte utěrkou nebo fólií a nechejte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut.  

2) Po vykynutí přidejte do kvásku rozkvedlané vejce, rozpuštěné, vychladnuté máslo (oněch 50 g) a prosejte zbytek mouky. Vypracujte hladké těsto, které je kompaktní a nelepí. Dejte ho do mísy, přikryjte a nechte na teplém místě kynout cca 45 minut.

3) Těsto by mělo zvětšit svůj objem minimálně dvakrát. Opět ho propracujte a dejte kynout na dalších 35 minut. 

4) Rozpusťte i druhou polovinu másla a nechte ho vychladnout. Krupicový cukr smíchejte se skořicí. 

5) Vykynuté těsto vyválejte na obdélník tvaru přibližně velikosti klasického plechu, výšky cca 1,5 cm. Takto připravené těsto potřete připraveným rozpuštěným máslem a hojně posypte skořicovým cukrem. Měli byste spotřebovat všechno máslo i cukr. 

6) Následně srolujte těsto do rolády, začínáme od delší strany. Vzniklou roládu nakrájejte na jednotlivé rolky šířky cca 3 - 4 cm. Řezem vzhůru je klaďte do máslem vymazané formy nebo na plech (já mám kulatou, průměr 23 cm). Takto připravené rolky nechte vykynout dalších 20 minut. 

7) Během té doby si rozpalte troubu na 170 °C (horkovzduch na 160 °C). Poté pečte cca 20 minut nebo dozlatova (vždy se řiďte vlastní troubou). 

Hotové rolky jsou zlatavé, křupavé a omamně voní! Pozn. Rolky můžete polévat citrónovou polevou, kterou připravíme prostým smícháním citronové šťávy s moučkovým cukrem (do získání hladké, lehce tekuté konzistence).

Dobrou chuť.

© 2019 Vařte dobře! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky