Pohankové rizoto
Pohanka je strašně zdravá a chutná podobně jako pražené oříšky, což je chuť, která rozhodně stojí za to. Pokud ji doplní sušené houby, majoránka a česnek vznikne jídlo, ke kterému se budete rádi vracet. Pokud máte zrovna chuť na vegeteriánský pokrm, tahle kombinace by sama o sobě úplně stačila. Pro zpestření a samozřejmě pro bohatší chuť přidejte kousek uzeného masa. Před podáváním posypte ještě strouhaným parmazánem.
SUROVINY
- pohanka
- sušené houby
- 2 větší cibule
- 4 - 6 stroužků česneku
- kousek pórku
- mrkev
- uzená rolovaná plec / uzená kýta
- olej
- majoránka, bobkový list
- kmín, tymián
- sůl a pepř
- strouhaný parmazán
POSTUP
1) Sušené houby zalijte vroucí vodou a nechte je nabobtnat. Pohanku zalijte vroucí vodou lehce nad povrch, osolte a vařte přibližně 5 minut. Následně přebytečnou vodu slijte - zůstala-li nějaká a nechte pod pokličkou v teple, ale už mimo ohřev, dojít dalších 15 - 20 minut.
2) Mezitím si na pánvi na trošce oleje osmahněte uzené maso nakrájené na kostky, přidejte cibule na měsíčky/kostičky, dále plátky česneku, kolečka pórku, strouhanou mrkev, přidejte všechno koření - kromě majoránky, ta se dává až nakonec. Přidejte houby včetně nálevu, nechte odvařit vodu a do této směsi vmíchejte pohanku. Pouze krátce zasměhněte.
3) Vypněte ohřev a dochuťte rozemnutou majoránkou, případně dalším drceným česnekem, solí nebo pepřem. Podávejte posypané strouhaným parmazánem, zelenou petrželí a s kyselou okurkou.
Dobrou chuť.