Plněné papriky v rajské
Jednou za léto mám "Odpoledne s paprikou". Koupím 3 kg štíhlých bílých paprik, asi 2 kg mletého masa a mám o zábavu postaráno až dovečera... ne, teď vážně. Naplnit papriky je překvapivě snadné, chce to jen nůž s tenkým ostřím a dlouhou malou lžičku (třeba takovou, kterou Vám dají k latté). Naplněné papriky (syrové, neupečené) nabalíčkuju cca po 5 ks a zamrazím. Pak už jen tahám vždy, kdy je chuť a potřeba.
SUROVINY
- bílé papriky
- mleté maso (1 : 1)
- 3 vejce
- 1 cibule
- rajčata v plechovce
- rajský protlak
- rajčatové pyré
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- kousek skořice
- 1 hřebíček
- sůl a pepř
- vývar (hovězí)
- cukr (jen trošku)
- koření a hořčice
- 4 stroužky česneku
- strouhanka
POSTUP
1) Připravte si papriky. Omyjte je, seřízněte rovné vršky a nožem vyřežte vnitřek se semínky. Následně vypláchněte vodou a nechte stranou.
2) Připravte si masovou náplň. Mleté maso, směs vepřové a hovězí, 1 : 1, dejte do velké mísy, přidejte vejce, přidejte jednu opečenou cibuli, rozmačkané stroužky česneku, 3 lžičky hořčice, trochu mléka, osolte (poměrně dost), opepřete a přidejte koření, které máte v mletém mase rádi (já standardně přidávám tymián, rozmarýn, majoránku, drcený kmín a červenou papriku). Přidejte trochu strouhanky a rukama vypracujte kompaktní hmotu, která nebude ani řídká ani moc hustá :) Požadovanou hustotu si upravujte buď mlékem nebo strouhankou.
3) Násĺedně masovou směsí naplňte papriky. Maso se snažte dostat co nejhlouběji a vtěstnejte ho do paprik co nejvíce.
4) Papriky vložte do pekáče, zalijte je všemi druhy rajčat (protlak, pyré i rajčata z plechovky), přidejte bobkový list, nové koření, hřebíček a skořici, posypte asi 3 lžícemi cukru, zalijte trochu vývaru a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 30 min. Poté stáhněte teplotu na 150 °C a dejte péct na další hodinu. Během pečení občas promíchejte a přelévejte vývar, je-li potřeba.
Před podáváním zkontrolujte, že jsou papriky zcela propečené. Podávejte s těstovinami nebo houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť.
Pozn: Stejně připravenou masovou směs můžete využít třeba na karbenátky.