Plněné papriky v rajské

Jednou za léto mám "Odpoledne s paprikou". Koupím 3 kg štíhlých bílých paprik, asi 2 kg mletého masa a mám o zábavu postaráno až dovečera... ne, teď  vážně. Naplnit papriky je překvapivě snadné, chce to jen nůž s tenkým ostřím a dlouhou malou lžičku (třeba takovou, kterou Vám dají k latté).  Naplněné papriky (syrové, neupečené) nabalíčkuju cca po 5 ks a zamrazím. Pak už jen tahám vždy, kdy je chuť a potřeba. 

SUROVINY

  • bílé papriky 
  • mleté maso (1 : 1)
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • rajčata v plechovce
  • rajský protlak
  • rajčatové pyré
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • kousek skořice
  • 1 hřebíček
  • sůl a pepř
  • vývar (hovězí)
  • cukr (jen trošku)
  • koření a hořčice
  • 4 stroužky česneku
  • strouhanka

POSTUP

1) Připravte si papriky. Omyjte je, seřízněte rovné vršky a nožem vyřežte vnitřek se semínky. Následně vypláchněte vodou a nechte stranou. 

2) Připravte si masovou náplň. Mleté maso, směs vepřové a hovězí, 1 : 1, dejte do velké mísy, přidejte vejce, přidejte jednu opečenou cibuli, rozmačkané stroužky česneku, 3 lžičky hořčice, trochu mléka, osolte (poměrně dost), opepřete a přidejte koření, které máte v mletém mase rádi (já standardně přidávám tymián, rozmarýn, majoránku, drcený kmín a červenou papriku). Přidejte trochu strouhanky a rukama vypracujte kompaktní hmotu, která nebude ani řídká ani moc hustá :) Požadovanou hustotu si upravujte buď mlékem nebo strouhankou.

3) Násĺedně masovou směsí naplňte papriky. Maso se snažte dostat co nejhlouběji a vtěstnejte ho do paprik co nejvíce. 

4) Papriky vložte do pekáče, zalijte je všemi druhy rajčat (protlak, pyré i rajčata z plechovky), přidejte bobkový list, nové koření, hřebíček a skořici, posypte asi 3 lžícemi cukru, zalijte trochu vývaru a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 30 min. Poté stáhněte teplotu na 150 °C a dejte péct na další hodinu. Během pečení občas promíchejte a přelévejte vývar, je-li potřeba.

Před podáváním zkontrolujte, že jsou papriky zcela propečené. Podávejte s těstovinami nebo houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť.

Pozn: Stejně připravenou masovou směs můžete využít třeba na karbenátky.

© 2019 Vařte dobře! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky