Ovesné sušenky s čokoládou a lískovými ořechy
Tyhle sušenky jsou u nás extrémně populární. Zatímco jiné druhy cookies obsahují zpravidla velké množství másla (klidně i celou kostku) a spoustu cukru, tyhle obsahují poměrně velké množství ovesných vloček a másla necelou polovinu. Navíc jsou poměrně trvanlivé, budete-li je skladovat v lednici, ale protože jsou opravdu "žravé", nejspíše k žádnému skladování ani nedojde :D Jsou dobré i bez jakkéhokoliv zdobení v podobě čokolády nebo ořechů. Se zdobením můžete experimentovat, ořechy lze zaměnit za kokos nebo kandovanou pomerančovou kůru, čokoláda může být mléčná, hořká nebo bílá. Fantazii se meze nekladou...
SUROVINY
- 120 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
- 150 g hladké mouky
- 200 g ovesných vloček
- 30 g strouhaného kokosu
- 1 necelá lžička prášku do pečiva
- malá špetka soli
- 50 g lískových ořechů
- Na zdobení:
- rozpuštěná čokoláda
- 50 g lískových ořechů
POSTUP
1) Zapněte troubu a předehřejte ji na 180 °C.
2) Změklé máslo vyšlehejte s třtinovým cukrem do pěny. Přidejte semínka z vanilky nebo kvalitní vanilkový extrakt, bude ho stačit 1 lžička. Následně do pěny přidejte vejce a zašlehejte.
3) Polovinu ořechů (50 g) nameleme na jemno. V jiné míse smíchejte suché suroviny - mouku, vločky, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte kokos a ořechy. Suché suroviny zapracujte do máslové pěny, nejprve vařečkou, poté ručně, dokud nedostanete kompaktní, soudržnou kouli. Nechte ji chvíli odpočívat, aby se vše dobře spojilo (cca 10min).
4) Z těsta tvarujte malé kuličky, které vždy na plechu zploštěte dlaní. Z jedné dávky vznikne asi 24 sušenek. Sušenky pečte v předehřáté troubě asi 10 minut nebo dozlatova.
5) Mezitím si rozpusťte čokoládu a druhou polovinu ořechů namelte na hrubo. Sušenky nechte dobře vychladnou. Poté je dozdobte čokoládou a posypte namletými lískovými oříšky. Čokoládu nechte zatuhnout a podávejte. Nejlepší jsou s kávou nebo čajem.