Oříšková bábovka

Klasická piškotová bábovka je plná cukru, másla a vajec. Musí být, aby naskočla, cukr v ní totiž funguje jako kypřidlo. Bohužel, hmotnost cukru v takovéto bábovce se pak pohybuje kolem 300 - 350 g cukru, což je pro nás naprosto nepoživatelné. Zkuste tento recept, kde je cukru pouze necelá polovina a vejce a tuk jsou nahrazeny tvarohem a ořechy.

SUROVINY

  • 1 polotučný tvaroh (ve vaničce)
  • 150 g polohrubá mouka
  • 3 velká vejce
  • 150 ml oleje
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • skořice
  • kypřící prášek
  • špetka soli
  • lžíce kakaa
  • trošku mléka
  • (rozinky namočené v rumu)

POSTUP

1) Tvaroh, vejce a cukr vyšlehejte v robotu do hladké pěny. Cukr se musí zcela rozpustit. Za stálého šlehání přidávejte po částech olej a šlehejte. Do směsi přidejte trošku soli, trošku skořice a po částech přidávejte mleté ořechy.

2) V mouce si rozmíchejte prášek do pečiva a během šlehání opět po částech přidejte k tekuté směsi. V této fázi, chcete-li, přidejte i rozinky namočené v rumu.

3) Do máslem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku vlijte polovinu těstu - tzv. světlou část. Do zbytku těsta přidejte kakao, pořádně rozmíchejte a bude-li těsto příliš tuhé, zřeďte ho mlékem. Nalijte na světlou část těsta ve formě a jemně uhlaďte.

4) Vršek formy přikryjte alobalem a pečte ve vyhřáté troubě cca 30 min při cca 160 °C. Následně odkryjte alobal, zvyšte teplotu na cca 180 °C a dopékejte dalších přibližně 10 minut. Bábovka je hotová tehdy, když do středu těsta píchnete špejli a vytáhnete ji zcela suchou (těsto se na špejli nelepí).

Bábovku pocukrujte, nebo ji můžete polít čokoládou a podávejte.

Dobrou chuť.

© 2019 Vařte dobře! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky