Oříšková bábovka
Klasická piškotová bábovka je plná cukru, másla a vajec. Musí být, aby naskočla, cukr v ní totiž funguje jako kypřidlo. Bohužel, hmotnost cukru v takovéto bábovce se pak pohybuje kolem 300 - 350 g cukru, což je pro nás naprosto nepoživatelné. Zkuste tento recept, kde je cukru pouze necelá polovina a vejce a tuk jsou nahrazeny tvarohem a ořechy.
SUROVINY
- 1 polotučný tvaroh (ve vaničce)
- 150 g polohrubá mouka
- 3 velká vejce
- 150 ml oleje
- 150 g třtinového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- skořice
- kypřící prášek
- špetka soli
- lžíce kakaa
- trošku mléka
- (rozinky namočené v rumu)
POSTUP
1) Tvaroh, vejce a cukr vyšlehejte v robotu do hladké pěny. Cukr se musí zcela rozpustit. Za stálého šlehání přidávejte po částech olej a šlehejte. Do směsi přidejte trošku soli, trošku skořice a po částech přidávejte mleté ořechy.
2) V mouce si rozmíchejte prášek do pečiva a během šlehání opět po částech přidejte k tekuté směsi. V této fázi, chcete-li, přidejte i rozinky namočené v rumu.
3) Do máslem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku vlijte polovinu těstu - tzv. světlou část. Do zbytku těsta přidejte kakao, pořádně rozmíchejte a bude-li těsto příliš tuhé, zřeďte ho mlékem. Nalijte na světlou část těsta ve formě a jemně uhlaďte.
4) Vršek formy přikryjte alobalem a pečte ve vyhřáté troubě cca 30 min při cca 160 °C. Následně odkryjte alobal, zvyšte teplotu na cca 180 °C a dopékejte dalších přibližně 10 minut. Bábovka je hotová tehdy, když do středu těsta píchnete špejli a vytáhnete ji zcela suchou (těsto se na špejli nelepí).
Bábovku pocukrujte, nebo ji můžete polít čokoládou a podávejte.
Dobrou chuť.