Ořechová granola jinak
Jak už jsem říkala, podstatou granoly je, aby byla křupavá. Do granoly můžete přidat jakékoliv suroviny, které lze zapékat. Základ vždycky obsahuje vločky, a to nejen ovesné, ale i žitné nebo pohankové, dále se přidávají nejrůznější semínka a ořechy. Teoreticky by granola neměla obsahovat žádný nezdravý cukr, ale jiné formy zdravého slazení jsou přípustné. Obvykle se používá med, třtinový cukr nebo třeba sladidlo na bázi čekanky. Moje granola je přece jen trošku jiná - chtěla jsem, aby byla na suroviny poměrně jednoduchá, a aby co nejvíce křupala - proto, oproti jiným granolám, ta moje obsahuje vločky rozemleté na mouku.
SUROVINY
- 100 g jemně mletých lískových ořechů
- 50 g vlašských ořechů
- 130 g ovesných vloček
- 50 g třtinového cukru
- menší špetku soli
- 80 g másla
- mletá skořice
- citronová kůra
- 2 bílky
POSTUP
1) Zapněte troubu a předehřejte ji na cca 180 °C. Používáte-li horký vzduch tak na trochu méně.
2) Ovesné vločky rozmixujte na mouku. Rozmixujte lískové ořechy na jemno a vlašské nasekejte na větší kousky. Udržujte odděleně.
3) Do větší mísy dejte změklé máslo, mleté lískové ořechy, ovesnou mouky, sůl, třtinový cukr, skořici dle chuti a trošku nastrouhanou citronovu kůru z chemicky neošetřeného nebo dobře omytého citronu. Prsty vypracujte drobenku.
4) Drobenku nasypte na plech vyložený pečícím papírem a zapékejte v troubě přibližně 10 minut. Během pečení granolu míchejte, převracejte a otáčejte, aby byla křupavá ze všech stran.
5) Po této době přidejte do horké granoly nasekané vlašské ořechy a 2 bílky, zamíchejte je do směsi, až se zcela ztratí a zapékejte ještě dalších cca 5 minut. Měly by Vám vzniknout kousky/hrudky křupavé podobně jako ořechové sušenky.
6) Po vychladnutí přendejte granolu do uzavíratelné, ideálně vakouové nádoby a skladujte v suchu. Přidávejte do jogurtu, podobně jako müsli.