Nakládaný hermelín

Máme krásný, jižní balkón, takže během léta na něm pěstuji zeleninu. Kromě rajčat a paprik vysazuji tradičně i chilli papričky. Když je velká úroda, přebytky nasuším, ale vždycky si pár čerstvých kusů nechám do nakládaných hermelínů. Tam je to povinná záležitost.

SUROVINY

  • hermelíny (klidně ty menší od jedné mlékarny z jížních Čech)
  • cibule - bílé i červené, případně šalotky
  • olivový olej
  • slunečnicový olej
  • celý pepř, nové koření
  • bobkový list
  • čerstvý rozmarýn a bazalka
  • chilli papričky
  • zelená paprika
  • parmazán
  • stroužky česneku

POSTUP

1) Nachystejte si větší zásobu cibule. Oloupejte si červené i bílé cibule a nakrájete je na proužky / nudličky / kolečka.  Na nudličky nakrájejte i papriku. Zvolte ji do barvy, máte-li chilli papričky červené, papriku kupte zelenou apod. Ať je sklenice ve výsledku co nejpestřejší.

2) Z trošky olivového oleje, drceného česneku a na jemno strouhaného parmazánu si připravte kašičku.

3) Hermelíny podélně rozpůlte, jednu polovinu natřete sýrovo-česnekovou kašičkou, vložte pár lístků bazalky, přikryjte druhou polovinou hermelínu, přitiskněte a rozpůlte, tentokrát příčně.

4) Zavařovací sklenice důkladně vymyjte, naplňte vařící vodou z konvice, nechte 10 minut stát, vodu vylijte a sklenice pořádně vytřete do sucha čistou utěrkou. Nyní sklenice začněte plnit.

5) Na dno dejte proužky cibule (obě barvy), pár kuliček celého pepře (klidně použijte barevný), pár proužků zelené papriky a 2 kuličky nového koření. Vložte poloviny hermelínu, chilli papričku (maximálně asi 4 ks na jednu sklenici), 2 bobkové listy, snítku čerstvého rozmarýnu a pár bazalkových lístků. Takto vrstvěte, dokud nebude sklenice téměř plná. Já dávám celé lusky chilli paprik, nenakrojené, tedy včetně semínek. Hermelín pak tolik nepálí. Chcete-li mít obsah ostřejší, chilli papričky rozpůlte, zbavte semínek a vkládejte do sklenice takto očištěné poloviny.

6) Následně ji celou naplňte olejem tak, aby vše bylo zcela ponořeno. Sklenicí 2x lehce klepněte o podložku, abyste vyhnali případné vzduchové bubliny a pevně uzavřete.

Protože olej budete taktéž konzumovat, vyberte si co nejkvalitnější. Zalít to celé pouze olivovým olejem je vzhledem k potřebnému množství poněkud finančně náročnější, proto používám olivový extra panenský a slunečnicový v poměru 1 : 1 nebo 1 : 2.

Skladujte v lednici asi 5 dní až týden a pak podávejte.

Dobrou chuť.
© 2019 Vařte dobře! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky