Nakládaný hermelín
Máme krásný, jižní balkón, takže během léta na něm pěstuji zeleninu. Kromě rajčat a paprik vysazuji tradičně i chilli papričky. Když je velká úroda, přebytky nasuším, ale vždycky si pár čerstvých kusů nechám do nakládaných hermelínů. Tam je to povinná záležitost.
SUROVINY
- hermelíny (klidně ty menší od jedné mlékarny z jížních Čech)
- cibule - bílé i červené, případně šalotky
- olivový olej
- slunečnicový olej
- celý pepř, nové koření
- bobkový list
- čerstvý rozmarýn a bazalka
- chilli papričky
- zelená paprika
- parmazán
- stroužky česneku
POSTUP
1) Nachystejte si větší zásobu cibule. Oloupejte si červené i bílé cibule a nakrájete je na proužky / nudličky / kolečka. Na nudličky nakrájejte i papriku. Zvolte ji do barvy, máte-li chilli papričky červené, papriku kupte zelenou apod. Ať je sklenice ve výsledku co nejpestřejší.
2) Z trošky olivového oleje, drceného česneku a na jemno strouhaného parmazánu si připravte kašičku.
3) Hermelíny podélně rozpůlte, jednu polovinu natřete sýrovo-česnekovou kašičkou, vložte pár lístků bazalky, přikryjte druhou polovinou hermelínu, přitiskněte a rozpůlte, tentokrát příčně.
4) Zavařovací sklenice důkladně vymyjte, naplňte vařící vodou z konvice, nechte 10 minut stát, vodu vylijte a sklenice pořádně vytřete do sucha čistou utěrkou. Nyní sklenice začněte plnit.
5) Na dno dejte proužky cibule (obě barvy), pár kuliček celého pepře (klidně použijte barevný), pár proužků zelené papriky a 2 kuličky nového koření. Vložte poloviny hermelínu, chilli papričku (maximálně asi 4 ks na jednu sklenici), 2 bobkové listy, snítku čerstvého rozmarýnu a pár bazalkových lístků. Takto vrstvěte, dokud nebude sklenice téměř plná. Já dávám celé lusky chilli paprik, nenakrojené, tedy včetně semínek. Hermelín pak tolik nepálí. Chcete-li mít obsah ostřejší, chilli papričky rozpůlte, zbavte semínek a vkládejte do sklenice takto očištěné poloviny.
6) Následně ji celou naplňte olejem tak, aby vše bylo zcela ponořeno. Sklenicí 2x lehce klepněte o podložku, abyste vyhnali případné vzduchové bubliny a pevně uzavřete.
Protože olej budete taktéž konzumovat, vyberte si co nejkvalitnější. Zalít to celé pouze olivovým olejem je vzhledem k potřebnému množství poněkud finančně náročnější, proto používám olivový extra panenský a slunečnicový v poměru 1 : 1 nebo 1 : 2.
Skladujte v lednici asi 5 dní až týden a pak podávejte.