Kuře na paprice
Kuře kupte kvalitní, tzn. farmářské, krmené kukuřicí, ideálně domácí. Pokud narazíte na slepici, zapomeňte na kuře a ihned po ní skočte. Rozhodně není pravda, že kuře na paprice chutná stejně jako slepice na paprice. Ze slepice je omáčka chuťově výraznější, vyzrálejší. Nicméně, od doby, co babička zrušila chov, máme taky jen kuře na paprice. Kromě papriky sladké (ideálně pravé maďarské nebo španělské) si sežeňte i tu uzenou.
SUROVINY
- kuře (horní stehna, dolní stehna, tzv. paličky)
- 1 cibule
- 250 ml smetany 31 %
- máslo
- olivový olej
- červená paprika sladká
- paprika uzená
- sůl a pepř
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- vývar (kuřecí, slepičí)
- hladká mouka
- citron
- muškátový oříšek
POSTUP
1) Máte-li celé kuře, naporcujte ho na jednotlivé porce, nebo můžete koupit už kuře naporcované. Já zpravidla beru balíček horních a balíček spodních stehen, tzv. paliček. Maso lehce osolte, opepřete a na směsi másla a oleje jednotlivé kousky opečte ze všech stran dozlatova.
2) Maso vyjměte a dejte stranou. V této fázi je ještě zcela syrové. Ve výpeku opečte na drobno nakrájenou cibuli, přidejte nové koření, bobkové listy a zasmahněte. Rychle přidejte 2 lžičky sladké papriky a 2 lžičky papriky uzené, 2x promíchejte a IHNED zalijte trochou vody (paprika se rychle pálí a hořkne, ale barvu a chuť pouští pouze v tuku, pro dobrou omáčku je její zasmahnutí nezbytné).
3) Do hrnce vraťte kuře a zalijte ho vývarem tak, aby tekutina byla asi 1 cm nad masem. Snižte ohřev a vařte pod poklicí asi 40 minut.
4) Z másla a hladké mouky si připravte světlou jíšku nebo můžete použít kupovaný polotovar.
5) Po 40 minutách vyndejte jedno stehno, nařízněte ho a je-li kuře i u kosti zcela hotové vyjměte všechno maso do čisté misky a nechte stranou.
6) Do tekutiny přilijte smetanu, přidejte jíšku a vařte dalších asi 15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Následně vyjměte veškeré koření a omáčku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a muškátovým oříškem.
Dobrou chuť.