Kulajda
Kulajda je velmi sytá, lehce nakyslá polévka. Voní po houbách a kopru. Jedná se o ideální, letní, pozdní oběd, kdy je horko a Vám se nechce trávit hodiny u plotny. Navíc, čerstvý kopr a houby jsou ingredience, které mají v létě sezónu.
SUROVINY
- 4 brambory (středně velké kusy)
- 1 cibule
- 250 ml smetany
- máslo
- olivový olej
- houby
- čerstvý kopr
- ocet
- kmín, sůl a pepř
- vývar (kuřecí, zeleninový)
- hladká mouka
- vejce
- cukr (je-li třeba)
POSTUP
1) Do osolené vroucí vody dejte vařit vejce. Záleží na Vás, jakou úpravu preferujete, já doporučuji použít vejce uvařená natvrdo.
2) Houby jsou surovina, kde máte největší variabilitu. Rozhodnete-li se použít houby sušené, zalijte je vodou z rychlovarné konvice a nechte je nějakou dobu máčet. Čerstvé houby očistěte, nakrájejte na souměrné kousky a na směsi másla a oleje je osmahněte dozlatova. Já používám hnědé žampiony, které neloupu. Zatím je nechte stranou.
3) V dalším hrnci (tentokrát jen na oleji) osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji pouze změknout. Přidejte oloupané, omyté a na drobnější kostičky nakrájené brambory, osolte, jemně opepřete a přidejte kmín. Vše společně zasmahněte. Zalijte vývarem a pokud jste použili houby sušené, přidejte je včetně nálevu, ve kterém se máčely. Houby čerstvé přidáme až na konec. Vařte na mírnějším ohřevu, dokud brambory nebudou téměř měkké.
4) Připravte jíšku. Rozpusťte máslo, zasypte ho hladkou moukou a míchejte dokud Vám nevznikne hladká kašička. Jíšku chceme světlou, bude to tedy trvat sotva pár minut.
5) Snížíme ohřev, přilejeme smetanu (ideálně 31 % tuku), dochutíme solí, pepřem a přidáme ocet (cca 1 lžíce, především dle chuti). Ocet necháme odvařit a vypneme var.
6) Již bez vaření přidáme nakrájený čerstvý kopr (jinak by zešednul) a případně trošku cukru, je-li polévka příliš kyselá.
Polévku servírujeme podobně jako na fotografii - já čerstvé houby připravené dle kroku 2) přidávám až do talíře.
Dobrou chuť.