(Knedlo), vepřo, zelo
Typicky česká klasika, která by měla z našich jídelníčků zmizet, protože není vůbec zdravá. Ale přiznejte se - kdo jí jednou za čas neodolá? Já se hlásím... i tahle klasika se dá připravit relativně dietně, když vyhodíte knedlíky, zvolíte správné maso a vykašlete se na zahušťování. Tohle ale není ten případ. Tohle je varianta, kdy se najíte a na 3 hodiny jdete běhat :D Tak běhu zdar!
SUROVINY
- vepřové maso (libová krkovice, plecko)
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- bobkový list, nové koření
- sůl, pepř, kmín
- olej
- hladká mouka
- kysané zelí (sáček, sklo)
- cukr
- voda (vývar lepší)
POSTUP
1) Vepřové nakrájejte na velké kostky, minimálně 2x2 cm. Posypte kmínem, pepřem, solte až na konec. Na rozpáleném oleji opečte kostky masa ze všech stran, nechte je zatáhnout. Maso opékejte na několik várek, musí se opékat, ne dusit.
2) Na výpeku z maehřaté sa opečte nadrobno nakrájenou cibuli. Barvu chcete tmavě hnědou (ale ne spálenou, cibule nesmí zhořknout). Přidejte plátky česneku, vysmaženou cibuli posypte lžící hladké mouky, zasmahněte, vraťte maso, přidejte 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, zalijte vodou nebo vývarem a dejte péct do rozehřáté trouby na 200-220 °C asi na 40 - 60 minut. Pečte odkryté, během pečení dle potřeby podlévejte a 2x - 3x zamíchejte.
3) Připravte zelí. V hrnci na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, stačí když zesklovatí. Přidejte kysané zelí včetně nálevu, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, kmín a zalijte trochou vody tak, aby zelí bylo lehce ponořené. Duste pod poklicí asi 12 minut. Poté zahustěte trochou mouky (asi lžíce), dochuťte cukrem, případně solí. Hotové zelí má být příjemně sladko-kyselé.
4) Podávejte s tradičním houskovým knedlíkem. Jako přílohu lze použít knedlík bramborový.
Pokud chcete pokrm lehčí, podávejte s krajíčkem čerstvého chleba místo knedlíků a jako maso zvolte libové plecko nebo kýtu.
Dobrou chuť.
Pozn: Pivo nezbytností!