Grilované kuře

Když pečete kuře klasicky, vždycky Vám bude polovina kuřete ležet na dně pekáče, tudíž nikdy nedocílíte té super vypečené kůže a křupavosti každé porce, což je asi to, co nám na grilovaném kuřeti chutná nejvíc...Otáčecí rošt asi k dispozici v troubě nemáte, ale to nevadí, protože vše dobré už bylo dávno vymyšlené - a někdo přišel na to, že forma na bábovku se nemusí použít jen na pečení sladkého moučníku...takže najděte formu a jdeme na to!

SUROVINY

  • celé kuře té nejvyšší kvality (domácí, farmářské, bio)
  • rozpuštěné máslo (cca 120 g)
  • paprika sladká
  • SUŠENÝ česnek
  • kurkuma
  • oregáno
  • drcený kmín
  • mletý černý pepř
  • třtinový cukr
  • sůl

  • forma na bábovku
  • alobal

POSTUP

1) Formu na bábovku lehce vymažte máslem a její hrot (středová část bývá velmi často perforovaná) na vrcholku přikryjte kouskem alobalu, utěsněte, aby Vám šťáva z kuřete nestékala na dno trouby.

2) Zbytek másla rozpusťte. Můžete tento úkon udělat i v mikrovlnné troubě, ale pouze v případě, že máte možnost regulace jejího výkonu. Máslo rozpouštějte na výkon 50 %. Máslo rozpouštějte pomalu, rozhodně se nesmí přepálit.

3) Vytvořte si kořenící směs. Samozřejmě, že v obchodě seženete komerční grilovací směs, ale ve většině bývá hromada soli (až 50 %), takže v podstatě platíte extrémně předraženou sůl. Nicméně kuře musíte tak jako tak osolit, takže i směs připravená doma bude sůl obsahovat, ale v naprosto jiném poměru vzhledem k ostatním surovinám. Moje směs na grilování obsahuje: sladkou papriku, česnek, kurkumu, oregáno, drcený kmín, mletý černý pepř, sůl a trošku třtinového cukru. Ideálně smíchejte koření v hmoždíři, pokud nemáte, stačí smíchat někde v misce, protože všechno použité koření je ve formě prášku. Pozor! Česnek musí být sušený! Čerstvý, rozmačkaný česnek by se na kuřeti spálil a zhořkl. Množství jednotlivých druhů je na Vás, na Vašich preferencích. Pokud si nevíte rady, dejte od každého druhu cca lžičku. Připravenou směs koření zalijte rozpuštěným máslem.

3)  Posaďte kuře na bábovkovou formu, poskládejte ho tak, aby pěkně drželo. Následně ho potřete máslem s kořením pomocí kuchařského štětečku nebo pírek. Koření vetřete do všech záhybů, potírejte ze všech stran.

4) Kuře dejte do vyhřáté trouby na 180 °C, ideálně na horkovzduch. Sedí-li kuře v troubě příliš vysoko, snižte rošt, pokud by bylo stále příliš blízko horní pečící spirále, přikryjte vršek kuřete taktéž alobalem, aby se horní část křídel a prsou nespálila. Na dno bábovové formy dejte ještě pár kousků másla.

5) Kuře pečte dokud nebude zcela propečené. Vždy se řiďte zkušenostmi s vlastní troubou. Počítejte ale minimálně 1,5 hodiny, následně kuře nařízněte u stehenní kosti - maso nesmí být krvavé, červené, šťáva, která vytéká musí být zcela čirá. Během pečení ještě několikrát kuře potírejte připravenou směsí a šťávou, která se zachytí na dně formy.

6) Podávejte klasicky s dobrým chlebem, kyselou okurkou, hořčicí, jablečným křenem apod. V případě velkého oběda můžete podávat např. s bramborovou kaší.

Dobrou chuť.

PS: Na fotce je kuře před pečením.

© 2019 Vařte dobře! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky