Francouzský slaný koláč
Další z receptů, kde můžu použít balkónové přebytky chilli papriček a rajčat. Jak už jsem psala, koláč můžete naplnit v podstatě čímkoliv, za předpokladu, že zachováte množství smetany, sýra a vajec. V koláči skvěle fungují žampiony, všechny druhy šunky, včetně těch sušených, ze zeleniny můžete přidat špenát, lilek, cuketu, papriku, ze sýrů camembert nebo brie. Viděla jsem i quiche s uzeným lososem, ale ty u nás tak úplně nefrčí.
SUROVINY
- TĚSTO
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 2 vejce
- špetka soli
- 2 - 3 lžíce vody
- NÁPLŇ
- 3 cibule, případně šalotky
- pórek
- třešňová rajčata
- 2x kelímek smetany 31 % tuku
- 5 vajec
- 250 g směsi sýrů (čedar, parmazán, ementál)
- kvalitní šunka
- olivový olej
- chilli papričky
- bazalka (čerstvá i sušená)
- tymián, oregano, sůl a pepř
- koláčová forma a fazole / hrách
POSTUP
1) Na vále z mouky, másla, 2 vajec a trošky vody vypracujte hladké, kompaktní těsto. Zabalte ho do fresh fólie a dejte odpočinout do lednice, alespoň na 3 hodiny, klidně i přes noc.
2) Oloupejte si cibule a šalotky a nakrájete je na proužky / nudličky / kolečka. Na nudličky nakrájejte i pórek. Na trošce olivového oleje cibuli opečte, přidejte proužky šunky, chvíli opékejte a nakonec přidejte i pórek, který musí pouze změknout. Stáhněte z ohřevu a nechte zcela vychladnout.
3) Odleželé těsto vyválejte na silnější plát průměru většího, než má forma. Přeneste ho do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Přebytky těsta odřízněte a přitisknete silněji k okrajům formy, vytvořte vyšší okraj. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, aby se nenafukovalo, přikryjte dno papírem na pečení nebo alobalem, nasypte na něj suché fazole nebo hrách a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 20 minut. Po upečení fazole vyhoďte a papír nebo alobal odstraňte.
4) Ve smetaně rozkvedlejte / rozšlehejte zbylá vejce, přidejte nastrouhané sýry, trošku tymiánu, oregana, soli a pepře.
5) Na předpečené těsto naneste rovnoměrně vychladnutou směs cibule, šunky a pórku, zalijte připravenou směsí smetany, sýra a vajec, povrch poklaďte půlkami cherry rajčat, kolečky chilli papriček, máte-li je rádi a lístky čerstvé bazalky. Dejte opět péct do trouby vyhřáté na 180 °C na dalších 30 minut (dle zkušeností s Vaší troubou). Povrch těsta musí být po upečení zlatavý, celistvý, rozhodně ne tekutý nebo třaslavý.
6) Koláč nechte vyhladnout a můžete podávat. Koláč musí být alespoň vlažný, jinak se bude rozpadat.