Filet ze pstruha se zelenými fazolkami
Je na čase dát rybám šanci. Nejen, že obsahují velké množství bílkovin a některé i minimum tuků, ale jsou lehce stravitelné, tudíž nezatěžují trávení. Pokud máte možnost, preferujte vždy rybu chlazenou. Pokud už musíte koupit mraženou, vyberte tu s nejnižším obsahem přidané vody a před úpravou ji nechte šetrně rozmrazit. Následně ji otřete tak, aby na ní zůstalo co nejméně vody, jinak se bude při restování lepit k pánvi, což způsobí, že se Vám celá roztrhá. Jestli si netroufáte na zpracování ryby v celku, určitě seženete rybu vyfiletovanou, počítejte však, že bude významně dražší. Pokud Vám jako příloha nevyhovují poměrně výrazné česnekové fazolky, lze podávat s bramborem, s bramborovou kaší nebo se zeleninovým pyré (např. hráškové).
SUROVINY
- pstruh (např. duhový)
- přepuštěné máslo (ghee)
- extra panenský olivový olej
- kmín, sůl, pepř
- citron
- stroužky česneku
- zelené fazolky
- kousek libové slaniny
POSTUP
1) Pstruhy zbavte šupin, je-li potřeba, omyjte a řádně osušte, např. papírovou utěrkou. Ostrým nožem s dlouhým ostřím odřízněte hlavu a ocas zařízněte do hřbetní ploutve a táhlým podélným řezem sjeďte po páteři, až vytvoříte čistý filet. Obdobně pokračujte na druhé straně. Filety začištěte, odřežte všechny zbylé ploutvičky a břišní kůstky. Takto připravené filety osolte, lehce opepřete a pokud máte rádi, přidejte i kmín (drcený nebo v celku).
2) Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a až je rozpálené, vkládejte filety pstruha VŽDY nejprve kůží dolů. Lehce přitiskněte prsty maso k pánvi, aby se ryba nezkroutila. Až maso zbělá (nejprve se to projeví na okrajích, následně bude postupovat směrem ke středu), obraťte filet na druhou stranu a dopečte. Kůže by měla být nazlátlá a křupavá. Celé restování pstruha by nemělo trvat déle než cca 5 min. Zakapte hotového pstruha citronem a vyjměte z pánve.
3) Připravte fazolky. Pokud používáte zmražené, tak se ujistěte, jestli se mají před úpravou rozmrazit (na trhu se prodávají i ty, které to nevyžadují). V tomto případě vhoďte fazolky do vroucí, osolené vody, nechte přejít varem, ihned slijte a prudce zchlaďte. Nechte dobře okapat. Na pánvi na trošce olivového oleje opečte na kostičky nakrájenou slaninu, přidejte fazolky a zprudka restujte. Osolte, opepřete. Fazolky musí být křupavé, ale uvnitř teplé a prohřáté.
4) Fazolky odstavte, přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku, případně ještě dochuťte solí a pepřem. Ihned podávejte.
Dobrou chuť.