(Dýňový) chléb se semínky

Pro tento recept budete potřebovat pyré. Dýňový chléb peču především na podzim, kdy je přemíra dýní, ale zhotovit se dá v podstatě z jakékoli zeleniny, ze které jste schopni pyré vytvořit. Chléb má tedy nespočet variant - můžete upéct chleba mrkvový, cuketový - postup se pak bude lišit především v množství přidávané tekutiny. Výsledný chleba je měkký, vláčný a vydrží dlouho čerstvý. Recept je upraven pro domácí pekárnu, ale bez problémů chleba upečete i bez ní (uvedu jak).  Podotýkám však, že těsto je řídké, proto je nezbytné péct chleba v nějaké formě (ideálně chlebové nebo přímo v pekárně).

SUROVINY

  • 350 g předem připraveného dýňového pyré
  • 1 lžička soli
  • droždí
  • 500 g hladké mouky
  • dýňová semínka
  • voda dle potřeby (cca 200 ml, ale!)
  • sušený tymián
  • mletý pepř
  • olivový olej
  • Výsledné množství mouky a vody se může lišit!

POSTUP

1) Začněte u dýňového pyré. Já používám dýni Hokaido, především proto, že se nemusí loupat, v supermarketech je dostupná celoročně a neobsahuje tolik vody, takže pyré je z ní husté a tolik těsto nenaředí. Dýni omyjte, rozřízněte napůl, vydlabte semínka a volná, měkká vlákna dužiny. Zbylé části nakrájejte na větší kostky/nepravidelné tvary/špalíčky (výsledek se rozmixuje, takže na tom vůbec nezáleží). Dejte na plech, pokapte hojně olivovým olejem, osolte, opepřete, přidejte trochu sušeného tymiánu (s ním opatrně, je hodně aromatický) a pečte v předehřáté troubě na cca 200 °C, dokud dýně zcela nezměkne (10 - 15 min, ale hlídejte to).

2) Takto upečenou dýni nechte lehce zchládnout a rozmixujte ji společně se vší tekutinou dohladka. Výsledné pyré by mělo mít konzistenci asi jako řídká bramborová kaše.

3) Do domácí pekárny dejte pyré, asi 200 ml vlažné vody, sůl, hladkou mouku a 1 sáček sušeného droždí (balíček 7 g nebo 10 g). Dále postupujte dle zkušeností s vlastní pekárnou. Já používám základní program v případě, že chci chleba v pekárně i péct, pokud ho však chci upéct v troubě kvůli kůrce a celkově větší křupavosti, použiji program těsto (zadělání a kynutí).

4) Postup bez pekárny je v podstatě totožný jako při pečení s pekárnou - vypracujete řidší těsto, jde v podstatě jen o smíchání surovin ve správném pořadí. Chléb nechte kynout na teplém místě pod utěrkou, dokud nezdvojnásobí objem (cca 1 - 1,5 hodiny).

5) Těsto přendejte do vymazané a moukou vysypané formy (nemáte-li nepřilnavou), povrch posypte dýňovými semínky a nechte dokynout ve formě ještě asi 30 min.

6) Pečte v troubě, a to takto:

Rozehřejte troubu na 200 - 220  °C a teprve, až je trouba zcela rozehřátá, umístěte do ní chleba. Pečte přibližně 10 min, dokud kůrka lehce nezezlátne. Následně troubu otevřete, vyvětrejte přebytek tepla, stáhněte teplotu na 150 °C a pečte dalších 30 min. Povrch chleba potřete slanou vodou. Délka pečení se může lišit dle množství vody obsažené v chlebu. Při píchnutí špejlí do chleba se těsto nesmí na špejli lepit.

Pozn. Droždí můžete použít i čerstvé. Pak potřebujete jednu kostku a standardně připravený kvásek. 

Dobrou chuť.


© 2019 Vařte dobře! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky