Čočka na kyselo (s proteinem)

Poté, co mi z jídelníčku (nedobrovolně) vypadly všechny mléčné produkty, musela jsem se poohlédnout po jiných, alternativních zdrojích bílkovin. A protože nestrávím ani sóju, moc možností mi nezbylo. Pomohlo mi zabrousit do veganských směrů, kde jsem objevila hrachový protein. Jedná se o čistě přírodní zdroj bílkovin, který při troše dobré vůle chutná jako hrachová polévka. Dá se poměrně dobře propašovat do většiny polévek, těst a obecně slaných jídel, do sladkých se příliš nehodí (tam lze naopak využít protein rýžový). Samozřejmě toto jídlo na proteinu nestojí - pokud ho nemáte, není potřeba jej shánět, recept funguje i bez něho. Přidala jsem ho čistě pro zvýšení výživové hodnoty jídla. Naopak si dejte záležet při výběru uzeniny. Pokud párek, zvolte například šunkové párečky nebo králičí debrecínky s obsahem masa minimálně 85 %. Někdo má raději čočku s vejcem, ale tohle byla večeře pro manžela, takže nechybí ani ta opražená cibule.

SUROVINY

  • předem namočená čočka
  • 2 velké cibule
  • olej
  • 1 mrkev
  • bobkový list, majoránka
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl, pepř
  • ocet (max. lžíce)
  • mouka (cca 1 lžíce)
  • 3 stroužky česneku

  • Volitelně:
  • hrachový protein (cca 30 g)
  • párek, vejce
  • cibule (smažená na dozdobení)

POSTUP


1) Čočku namočte (ideálně den předem) do studené vody tak, aby hladina vody byla nad čočkou. Druhý den vodu slijte, vyměňte ji za novou, přidejte bobkový list, nové koření, sůl a pepř a vařte dokud není čočka zcela měkká (cca 30 minut, ale hlídejte to). 

2) Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a restujte. Poté přidejte trochu hladké mouky a stále restujte.

3) Pak přidáme uvařenou čočku, část vývaru z čočky (tolik, aby to odpovídalo požadované konzistenci). Přidáme trošku octa a počkáme, až se zcela odpaří. Čočku dochutíme solí, pepřem, drcenými stroužky česneku a majoránkou (tu až nakonec). Pokud chcete přidat i protein, tak nyní (čočka trošku změní barvu, bude díky proteinu světlejší).

4) Uvařte klobásku nebo párek, případně si připravte volská oka. Na větším množství oleje osmahněte druhou cibuli, nakrájenou na větší plátky, dokřupava. Zkompletujte a podávejte s kyselou okurkou, případně plátkem dobrého chleba. 

Dobrou chuť.

© 2019 Vařte dobře! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky