Chicken Curry Korma

Jak už bylo řečeno, Chicken Curry Korma je indická specialita. Nejčastěji se podává s jasmínovou rýží nebo rýží basmati a se spoustou čerstvého koriandru. Indická kuchyně není složitá na přípravu, ale vyžaduje velké množství koření, pro někoho možná poněkud exotického. Pokud nemáte k dispozici jednotlivé druhy, které si rozdrtíte v hmoždíři, není to zase takový problém, protože dnes už se dají koupit kvalitní hotové směsi. Na Chicken Curry Korma se používá směs koření zvaná Garam Masála. Složení se může (a bude) lišit dle výrobce, ale nejčastěji se jedná o směs koriandru, římského kmínu, kardamomu, hřebíčku, pepře a skořice. Neděste se množství. Indická kuchyně je primárně o koření a používá ho opravdu hodně.   

SUROVINY

  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 menší kelímek jogurtu řeckého typu
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 lžíce směsi koření Garam Másala
  • 2 velké cibule
  • 50 g plátků mandlí nebo oříšků kešu
  • cca 5 cm čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 150 ml rajčatového pyré
  • 1/2 plechovky kokosového mléka
  • Koření 1: bobkový list, 1 skořice vcelku, 1 sušená chilli paprička vcelku, 2 hřebíčky
  • Koření 2: mletý římský kmín, mletý koriandr, mletý kardamom, kurkuma, zázvor, mletá skořice - cca po 1 lžičce, vytvořit směs
  • sůl, pepř, rostlinný olej  nebo přepuštěné máslo

POSTUP


1) Jogurt smíchejte s kořením Garam Másala a přidejte citrónovou šťávu. Kuřecí prsa očistěte od přebytečného tuku a blan a nakrájejte je na větší kostky. Naložte do připravené marinády a nechte marinovat v lednici nejméně 4 hodiny, ideálně přes noc.

2) Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na libovolné kousky. Následně ji opečte na větším množství oleje do zlatohněda. Opékejte pomalu a zvolna, zabere to minimálně 10 - 15 minut. Když je cibule hotová, přisypte mandlové lupínky, krátce je orestujte a směs nechte vychladnout. Po vychladnutí nasypte cibuli s mandlemi do vhodného mixéru, přidejte 2 lžíce studené vody a vše rozmixujte na hustou, hladkou pastu.

3) Ve vhodné nádobě rozehřejte olej nebo máslo a orestujte na něm zázvor nakrájený na drobné kostičky a česnek na plátky. Přidejte všechno "koření 1", ať se v oleji rozvoní. Dále přidejte 1 lžíci "koření 2" a krátce opečte. Vyndejte maso z jogurtu, vložte do pánve a prudce opékejte. Až se maso zatáhne, přidejte cibulovo-ořískovou pastu a restujte. Maso osolte, opepřete a zalijte rajčatovým pyré. Opět krátce restujte.

4) Směs je nyní již poměrně hustá a maso téměř propečené. Přidejte půl plechovky kokosového mléka (ne smetany) nebo tolik, aby výsledná omáčka byla hustá přibližně jako na fotce. Zamíchejte, přikryjte poklicí a nechte zvolna dusit dalších 15 - 20 minut (nebo tak dlouho, dokud není kuře zcela propečené). 

5) Dochuťte solí, pepřem, případně citrónovou šťávou, je-li to potřeba. Podávejte s dušenou rýží a s velkou dávkou čerstvého koriandru.

Dobrou chuť.

© 2019 Vařte dobře! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky