Brokolicovo-pórková polévka
Tuhle polévku vařím, když nemám moc času a doma je vyžadováno teplé jídlo. Většinou mám všechny suroviny k dispozici ihned. Brokolice a pórku použijte hodně, polévka se nijak nezahušťuje, krémovou konzistenci získá pouze rozmixováním veškeré zeleniny. Pokud se Vám omrzí verze s opečenou křupavou slaninou, vynechte ji a připravte si verzi se smetanou a česnekovými krutony.
SUROVINY
- 1 velká brokolice
- 1 pórek
- zeleninový vývar
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- plátky anglické slaniny
- olivový olej
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
POSTUP
1) Omyjte brokolici a rozeberte ji na růžičky. Zbylý košťák rozkrájejte na velké špalíky a dejte ho vařit do vývaru společně s bobkovými listy, novým kořením a oloupanou cibulí, asi na 30 minut. Růžičky nechte zatím stranou.
2) Mezitím si na pánvi opečte plátky anglické slaniny dokřupava.
3) Po 30 minutách vyjměte ze základu polévky veškeré koření, cibuli, špalíky koťálu a vyhoďte je. Do čisté tekutiny přidejte růžičky brokolice a vařte 5 minut (ne déle, brokolice by ztratila barvu a polévka by zešedla). Stáhněte z ohřevu a následně vše rozmixujte tyčovým mixérem.
4) Vraťte polévku na ohřev, vsypte na kolečka nakrájený pórek a nechte jedenkrát projít varem. Použijte celý plod včetně zelených listů. Celkově pórek vařte asi 3 minuty.
5) Vypněte sporák a polévku ještě jednou rozmixujte úplně dohladka. Již bez vaření ji dochuťte solí, pepřem, nastrouhejte do ní muškátový oříšek (nešetřete) a prolisujte stroužky česneku.
6) Do talíře vložte opečené plátky anglické slaniny a jemně pokapejte kvalitním olivovým olejem.
Verze se smetanou a česnekovými krutony
Postupujte stejně, pouze vynechte slaninu. Po rozmixování pórku přidejte 200 ml 31 % smetany a chvíli povařte. Polévka zhoustne a bude krémovější. Následuje finální dochucení.
Pozn. Chcete-li mít polévku dietnější, lze použít i smetanu na vaření, která má zpravidla 10 % nebo 12 % tuku. Tu ale nalijte do polévky mimo ohřev a následně ji nechte projít varem maximálně dvakrát (při delším vaření se sráží).
Dobrou chuť.