Brokolicovo-květákové placky
Ne vždycky je chuť na maso, takže jeden ryze vegetariánský recept. Pro velký oběd můžete placky podávat s bramborovu kaší nebo s vařeným bramborem, ale skvěle fungují i jako náplň do "hamburgeru". Jen nezapomeňte na okurku :D .
SUROVINY
- menší květák
- menší brokolice
- ovesné vločky jemné
- strouhanka
- 3 vejce
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- kmín, tymián
- sůl a pepř
POSTUP
1) Do osolené vroucí vody dejte vařit květák a brokolici a uvařte je téměř doměkka. Zabere to asi 15 - 20 minut. Vodu slijte a zeleninu nechte vychladnout.
2) Následně ji v míse lehce rozmačkejte, přidejte vejce, všechno koření, osmaženou, nadrobno nakrájenou cibuli a promačkané stroužky česneku. Přisypte jemně mleté ovesné vločky a trochu strouhanky. Vypracujte směs, která lehce lepí, ale zároveň drží tvar a ze které se dají pohodně tvarovat kuličky a následně placky. Pokud směs nedrží, přidejte mouku, nebo naopak trochu mléka, je-li směs příliš hustá.
3) Smažte placky ve vyšší vrstvě vhodného oleje, ponořená je vždy pouze 1 strana. Smažte pomaleji, aby se placky řádně propekly a nebyly uvnitř syrové. Vyjměte placky, nechte je okapat a položte je na papírové utěrky, aby odsály přebytečný tuk. Ihned podávejte.
Dobrou chuť.